pojďme si povídat o životě, jaký bývá

S Boží pomocí by to šlo aneb. proměna jedné farnosti

8. 12. 2014 22:46
Rubrika: ze života

Třetím rokem se učím žít v nové farnosti. Je to vlastně už třetí farní společenství, na které si za svůj život zvykám. Když jsme se s manželem na Jižní Moravu přistěhovali, už jsem to tady trochu znala. Město, kdysi jedna z nejvěrnějších komunistických bašt v okolí, patří dnes mezi vyhledávané lokality mladých rodin, které shání ubytování mimo Brno. Farnost se dá ale popsat jako malá, tvořená z velké části důchodci, kteří už si leccos zažili. Mezi lidmi se stále šeptá o nepřekonatelném a skvělém otci Medovi, který zde působil od 70. do 90. let a byl, jak místní tvrdí, prostě úžasný. Jen tak nějaký farář se mu nevyrovná.

O našem současném knězi jsem od začátku slýchala hrozné věci: „Vyhnal i scholu! Jeho kázání jsou nesrozumitelná. Každé iniciativě farníků klade jen překážky!“ A tak dále a tak podobně. Po prvních mších jsem byla nešťastná. Z homilií jsem neměla opravdu zhola nic, schola neexistovala. Nefungovalo tu žádné společenství, kromě společenství seniorů jednou měsíčně. Byla jsem zoufalá z toho, že v tak mrtvé farnosti budu brzy muset vychovávat svoje dítě. Uvažovala jsem vážně, že se na toto vykašlu a začnu jezdit někam za lepším do Brna. A s hroznými pocity jsem vzpomínala na řadu aktivit, plesů a společenství, které jsem mohla prožívat v bývalé farnosti.

Po poradě s manželem jsme se rozhodli, že takhle to dál nejde a že musíme něco dělat. Párkrát jsme se na ten úmysl pomodlili. V tu dobu se rozběhlo několik aktivit souběžně. Ten příšerný kněz pozval otce redemptoristy, aby u nás uskutečnili týdenní lidovou misii. Potom jedna nenechavá farnice-důchodkyně pana faráře nadchla pro Alfa kurzy. Jáhen, který k nám jednou za čas dojíždí, se rozhodl založit u nás spolčo manželů. A můj muž se nabídnul, že při nejbližší prosincové příležitosti navštíví farnost v převleku Mikuláše. Následující léto jsem na faře uspořádala první příměstský tábor a ani nevím, jak se to stalo, ale už to budou druhé Vánoce, co se svým antitalentem pro rytmus vedu místní scholu.

Zjistili jsme, že pan farář je sice v kontaktu s lidmi někdy dost nemotorný, ale hlavně jsme pochopili, že nejvíc ze všeho se bojí, že na všechno zůstane sám. Zažila jsem s ním parádní zkušenost, že když jsem k němu přišla s hotovým nápadem na jakoukoliv akci a zaručila jsem se, že to jde na mou zodpovědnost, nikdy mě neodmítnul. Náš pan farář za poslední dva roky zvelebil farní zahradu, vyměnil střechu na farních budovách, do společenské místnosti nainstaloval novou podlahu a krb. Na letošním, už druhém příměstském farním táboře se věnoval chlapci, který trpí Downovým syndromem. Farnost a město po dlouhé době vzájemné ignorace letos spolupracovaly při oslavách svatého Martina, patrona místního kostela. Loni se tu poprvé uskutečnila Noc kostelů. A letos kolem Dušiček navštívilo kostel osmdesát dětí s rodiči, protože prohlídka kostela patřila k programu místního mateřského centra. Kázání zůstávají nesrozumitelná.

Farnost se mění-díky řadě společenství, která tady vznikla, také díky skupině lidí, kteří objevili své dary. V návaznosti na Alfa kurzy pokračují během roku Biblické hodiny a farní vycházky po okolí. Nespokojených matek je nás tu víc. Založily jsme modlitební mateřskou skupinu. Letos jsme uspořádaly farní bazárek s oblečením a na 21. prosince chystáme adventní sídlení s ochutnávkou cukroví. To vše za jediné podmínky pana faráře – že po sobě tu faru zase uklidíme. Nevím, kde byl problém, než jsme přišli, řada lidí ten problém cítí dodnes. Jsou stále nespokojení. Někteří bývalí farníci se zpátky dosud nevrátili. Ale já dnes vnímám farnost jako jedno z míst, kde doopravdy žiji a prožívám vztah s Bohem i s lidmi a to nejen sama, ale i naším malým Kubíkem. A o to mi šlo. 

Zobrazeno 1296×

Komentáře

fragaria

Super! Palec nahoru!

Eliška88

Děkuju za tento článek. Potvrzuje mi to, že farnost je především o lidech, kteří ji tvoří a ne jenom o knězi.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio