pojďme si povídat o životě, jaký bývá

Pohled oknem aneb. přes šimpanze k lidském altruismu

27. 9. 2016 9:40
Rubrika: úvahy o Písmu

Etoložka Jane Goodallová se svým týmem studnentů v 60. a 70. letech 20. století sledovala každodenní šivot šimpanzů v Gombe. Cílem jejího pozorování bylo zjistit, čím se tito živočichové, jejichž genetická stavba se od té lidské liší jen o něco více než jedním porcentem, lidem ve svém chování podobají a naopak, co je vpravdě vlastní pouze člověku. Zajímavé počtení. :) 

Nejvíc mě ovšem zaujalo její zamyšlení nad lidským altruismem, který je podle mě pěkným příspěvkem k přemýšlení o dobročinění.

"Schopnost soucítit a obětovat se jsou dvě vlastnosti, jichž si v naší západní společnosti nejvíce vážíme. V některých případech, kupříkladu nasadí-li někdo za záchranu druhého život, je patrně pohnutkou altruistického činu tentýž soubor vzájemně propojených vzorců chování, jaký vede šimpanze, aby přišel na pomoc svému soukmenovci. V nespočetných případech zastírají ovšem povahu celé záležitosti kulturní faktory. Jestliže víme, že někdo jiný trpí, obzvláště je-li to někdo z našich blízkých, trápíme se s ním; někdy zakoušíme skutečná duševní muka. Jen tím, že dotyčnému pomůžeme (či se o to alespoň pokusíme), zmírníme své vlastní nepříjemné pocity. Znamená to tedy, že jednáme altruisticky pouze proto, abychom utišili své vlastní svědomí? Že naše nezištná pomoc není vposledku nic jiného než sobecká snaha umlčet vlastní výčitky? O tom, jaké pohnutky vedou lidi ktomu, aby pomáhali druhým, bychom mohli spekulovat donekonečna. Proč posíláme peníze hladovějícím dětem třetího světa? Protože získáme uznání okolí a zvýšíme tak vlastní reputaci? Nebo protože v nás hladovějící děti vzbuzují lítost, která nás obtěžuje? Pokud druhým pomáháme proto, abychom dobře vypadali, nebo dokonce abychom ulevili hryzajícímu svědomí, není pak naše jednání v zásadě sobecké? Snad. Ale připadá mi, že bychom neměli dopustit, aby podobné zjednodušjící argumenty zpochybnily hodnotu mnoha lidských projevů altruismu. Už sám fakt, že se necítíme dobře při pomyšlení na trpící, které jsme v životě neviděli, je dost výmluvný."

 

 

 

Zobrazeno 387×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio