pojďme si povídat o životě, jaký bývá

Vzkaz papeže: "Rozbijte to zrcadlo!"

Papež František dnes v aule Pavla VI. ve Vatikánu přijal stovky členů komunity Shalom. František jako obvykle při těchto příležitostech odpovídal na několik dotazů z pléna. Členy komunity zajímalo, jak předávat poselství víry mezi lidmi, kteří ztrácejí naději a smysl života. Zajímalo je, jak žít v radosti. František mluvil o tom, co radost člověku bere. Smutek podle něj pramení ze zahleděnosti sama do sebe. Upozornil na pokušení narcismu a sebestřednosti, které je podle něj charakteristické pro dnešní dobu a bere radost ze života: "Kultura, ve které žijeme, je velmi egoistická, hledíme jen sami na sebe, tahle kultura má v sobě hodně narcismu. Lidé se dívají sami na sebe a proto ignorují ostatní. Tento narsismus vytváří smutek, protože každý den se člověk zabývá jen tím, jak namaskovat svou duši. Jak to udělat, abych vypadal lépe, než jaký doopravdy jsem. Človek sleduje, jestli je krásnější než ostatní."

František této chorbě říká nemoc zrcadla. A se svým typickým rozohněním vyzval: "Mladí, rozbijte to zrcadlo! Nedívejte se do zrcadla, protože podvádí. Dívejte se ven, na ostatní. Uprchněte z této kultury, která je konzumní a narcistická. A když se budete chtít podívat do zrcadla, dám vám jednu radu: Podívejte se tam, abyste se mohli zasmát sami sobě. Někdy to zkuste. Podívejte se do zrcadla a zasmějte se tomu, co tam vidíte. Umění zasmát se sám sobě osvěžuje duši. Dává nám to radost a zachraňuje z pokušení narcismu."

Původně brazilská komunita, která se soustředí na evangelizaci mládeže, vznikla před 35 lety v reakci na návštěvu svatého Jana Pavla II. v Brazílii. Ohromnou delegaci komunity dnes doprovázel i její zakladatel, který byl před 37 lety jedním z těch, kdo svatému Janu Pavlu II. předával dárek za brazilskou mládež při jeho návštěvě v Jižní Americe. Ve svém svědectví na úvod setkání řekl, že po pobídce tehdejšího papeže se začal za své vrstevníky modlit, bylo mu tehdy dvacet let: "Boží odpověď byla jasná, měl jsem zdarma sdílet s ostatními to, co jsem zadarmo dostal. Tak jsem otevřel pizzerii pro mladé. A oni přicházeli. Tehdy jsem si ani nepomyslel, kam to všechno povede. Sdílel jsem s nimi radost, kterou jsem prožíval jako Kristův učedník. A oni mi říkali, že také chtějí žít skrze Krista, pro Krista a s Kristem. Tak vznikla komunita Shalom." V komunitě Shalom se schází mladí lidé, kteří předávají víru svým vrstevníkům, už 35 let.

Zobrazeno 737×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio