pojďme si povídat o životě, jaký bývá

Prezident republiky dále a) zastupuje stát navenek

12. 12. 2017 8:54
Rubrika: ze života | Štítky: prezident

Můj názor k prezidentské volbě:

Prezident republiky zastupuje stát, ne sebe, své názory ani své kamarády. Pokud je velvyslanec nejvyšším úředníkem státu v zahraničí, pak je prezident velvyslancem všech velvyslanců. Je to tvář, kterou chceme ukazovat světu, která má povinnost respektovat demokraticky zvolenou vládu a držet se její zahraniční strategie a rozhodnutí. Pokud chceme být součástí mírové Evropské unie a náš prezident kamarádí s ruskou a čínskou hlavou státu, něco je špatně.

Není náhodou, že prezident kontrasignuje řadu rozhodnutí vlády, protože on sám za tato rozhodnutí nenese odpovědnost. Kdyby ji nesl, byl by snadněji žalovatelný a odvolatelný. Ale to v současném právním systému není. Nevolíme panovníka, ale prezidenta, tedy člověka, který slouží národu.

Slušné chování a vystupování není něco, co bychom měli u prezidenta považovat za příjemný bonus, ale za naprostou samozřejmost. Jestli někdo vyhraje prezidentskou volbu jen na tom základě, že se chová slušně, je to málo. Je to zoufale málo. Slušné chování je elementární předpoklad k výkonu funkce. Zdaleka ne jediný.

Prezident republiky dále b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy.

Prezident republiky tedy musí rozumět povaze mezinárodního prostředí, vztahům mezi státy, způsobu jednání na mezinárodní úrovni. Musí k tomu účelu být svým vzděláním i jazykovými znalostmi vybaven. Musí rozumět místu České republiky v tomto komplikovaném systému. Ač se může zdát, že vše podstatné víme z večerních zpráv nebo internetu, nenechme se mýlit. Není to tak.  Mezinárodní politika pracuje s řadou zcela neveřejných informací, které v ní hrají klíčovou roli. Mediální výstupy jsou jen střípek reality, často nepřesný a zkreslený. Politika je řemeslo. Amatéři v ní odvedou jen amatérský výkon.

Prezident republiky není někdo, kdo by měl stmelovat společnost. Ústava to nezmiňuje. Vyžaduje to současná situace? Jistě, každá doba to vyžaduje. Dokáže tohle jeden člověk na Pražském hradě? Myslím, že ne. Politika a výkon politické funkce je něco, co z podstaty své povahy rozděluje lidi odlišných názorů a pohledů na správu věcí veřejných. Požadavek umiřování lidí a vzájemného naslouchání cílí na každého z nás.

Na tom, kdo vykonává funkci prezidenta, záleží.

 

Zobrazeno 1287×

Komentáře

Jančasignal

K tematu prezident a svedomi doporucuji poslechnout si debatu s prezidentskymi kandidaty na Proglasu, tento patek od 15:30.

deFlegmatique

Dík za tip!

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio