pojďme si povídat o životě, jaký bývá

Jak jsme se sešli... a budeme se scházet dál

8. 1. 2018 15:18
Rubrika: ze života

"Takže debata s mladými? To zní dobře. Tak to sepiš," tak nějak reagoval můj šéfredaktor na návrh, že bychom na Proglasu mohli vysílat debaty mladých věřících s českými biskupy. Blíží se Synoda o mladých, na které mají biskupové mluvit o situaci mládeže v jednotilvých světových církvích. Jenže biskupové nejsou mládež (možná srdcem). Proto mi zprostředkování dialogu mezi mladými a biskupy připadalo v této situaci jako nejpřirozenější věc na světě, která je zároveň velmi žádoucí.

Jistě, existují jednou za čas Fóra mládeže na všemožných úrovních, jednou za čas Konference o mládeži (kde mluví ti, kdo se mládeži věnují, ne mládež), prostor pro setkání mohou nabízet DCMka v jednotlivých diecézích nebo také církevní školy. Ale papež vyzval k debatě v nejširší církvi. Kde je ta debata? Už před synodou o rodině mi velmi chyběla.

Proto jsem pozvala otce biskupa Pavla Konzbula a několik vysokoškoláků, aby mluvili o svých očekáváních a starostech týkajících se české církve - spolu, F2F, na záznam. Podařilo se. Myslela jsem si, že největší problém bude sehnat biskupy. Chápete, mají plný diář a spoustu závazků. Omyl, přátelé. Všichni oslovení biskupové byli bez váhání pro účast. Největší problém bylo sehnat mládežníky! Nakonec jsem je po řadě dní, ztracených nervů a snahy našla a ještě jednou jim musím z celého srdce poděkovat, že přišli a mluvili otevřeně. Výsledek si můžete poslechnout zde.

Další debatu plánuji na duben. Bude se odehrávat s největší pravděpodobností v Olomouci. Chcete se přidat? O čem byste chtěli s biskupy mluvit? Jak si představujete církev, ve které byste chtěli vychovávat své děti, a co jste pro to ochotní udělat? Co takhle katolická církev a moderní technologie? Mladí katolíci a politika? Obavy spojené s výběrem povolání, s rozhodováním o svém životě? Mladí katolíci a podstata víry? Vzdělávání ve víře po ukončení přípravy na biřmování? Evangelizace? Misie? ....

Piště do komentářů.

 

 

 

 

Zobrazeno 882×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio